dimecres, 31 de març del 2010

La 3a Trobada Internacional de Cors d’Homes



L’any 2011 està previst de realitzar la 3a Trobada Internacional de Cors d’Homes. Lluny queden aquells dies previs a la celebració del Fòrum Universal de les Cultures Barcelona 2004, en els quals vàrem plantejar, seguint la crida que se’ns va fer per a participar-hi, l’oportunitat de donar a conèixer l’especificitat coral d’homes sols, conscients que era una realitat compartida en molts països fins i tot més enllà d’Europa.


Sempre ens hem plantejat la realització d’aquesta activitat com un revulsiu intern del col·lectiu de cantaires de veus iguals. Si volem avançar i millorar, hem de ser capaços de conèixer i de donar a conèixer, de compartir, d’aprendre i d’ensenyar, i quina millor forma que l’organització d’una trobada periòdica, que es transforma cada tres anys en un espai d’estudi, i de festa per donar a conèixer arreu del territori aquesta realitat coral, de la qual la FCC n’és el màxim exponent a Catalunya. Hem de ser capaços de generar espais i oportunitats que vagin més enllà dels espais propis i/o més propers. Si no ho fem així, estem condemnats al fracàs i a l’estancament.

És per això que aquestes trobades les enfoquem com un espai d’aprenentatge i d’im

plicació dels nostres col·lectius. No volem fer tan sols actes brillants, sinó que el que volem és aprendre, conèixer i millorar els nostres col·lectius de cantaires! Generar les oportunitats perquè això sigui possible.


Els cors de veus iguals són una formació coral que ens personalitza i ens fa diferents. És a partir d’aquesta diferència que ens plantegem les relacions internacionals, amb d’altres col·lectius que també tenen la seva especificitat i tradició. La Federació de Cors de Clavé és l’única federació que aglutina els actuals cors d’homes catalans, per l

a qual cosa té un deure envers aquests col·lectius específics de cara a la seva potenciació, creixement i vitalitat. Les Trobades Internacionals de Cors d’Homes tenen aquesta finalitat social intrínseca i nostra.

Els cors masculins són escassos i relativament rars, sigui quin sigui l’entorn on es troben. Gairebé tots pateixen d’una manca de cantaires i, molts, d’un excessiu envelliment dels components. Ara bé, internacionalment parlant no sempre és així i hi ha notables diferències.Mentre que uns cors procedeixen d’una tradició coral antiga, que es pot vincular ja sigui a les antigues capelles religioses (sobretot en cors centreeuropeus o de l’Europa de l’Est) o a les tradicions cíviques d’homes que canten (com serien alguns de l’Europa del nord o els nostres cors de Clavé), altres s’han fundat com una alternativa moderna al món coral mixt. En aquest darrer grup hi ha cors de l’Europa occidental que cerquen un llenguatge atractiu dins de les tradicions de l’Europa de l’Est, o cors que fent emblema per exemple d’una orientació sexual “alternativa” encara avui, han aconseguit un altíssim nombre de cantaires i un espai gairebé privilegiat en alguns mitjans de comunicació.


La qüestió candent és què podem fer per incentivar els cors masculins? Les respostes no són clares ni unívoques. Només des de la diversitat es poden entendre els cors d’homes avui, i és aquesta varietat el que enriqueix el panorama i ofereix interessos a sectors socials ben diversos. I sempre amb l’objectiu principal que els cors masculins afavoreixin la reunió i el diàleg social, que siguin un lloc de trobada, de gaudi i d’intervenció en la vida de les comunitats respectives.


Cal imaginació, voluntarisme i empenta. Aquesta Trobada és una resposta concreta a aquest repte.


Welcome

Welcome to the official blog of the International Meeting of Male Choirs that will be held in Barcelona during the first week of July, 2011.